Browsed by
Forfatter: admin

Brownie med cream cheese frosting

Brownie med cream cheese frosting

Her får du et nemt og lækkert twist på The Hummingbird Bakery’s lækre brownie med cream cheese frosting. Kagen er ikke for de hverken fedt- eller sukkerforskrækkede, til gengæld er den så konfektagtig, at man kan nøjes med et lille stykke ad gangen… ahem.

Jeg bruger gerne almindeligt smør, og ikke usaltet, som i den originale opskrift. Derudover har jeg udeladt valnødder, men kan man ikke undvære dem, skal de i sammen med den hakkede chokolade…

Ingredienser:

Kage:

5 æg
500 g sukker
120 g mel
100 g kakaopulver
250 g smør, smeltet
30 g mørk, grofthakket chokolade

Mit twist:

1 pose frosne hindbær (ca. 300 g)
1-2 blade husblas

 

Frosting:

200 g flormelis (siet)
75 g smør, stuetemperatur
30 g kakaopulver
150 g flødeost, kold

Kagen bages i en 33×23 cm form – sådan en ”halv bradepande”, som man kan købe med låg til i de fleste supermarkeder og isenkræmmere. Husk bagepapir i bunden 😉

Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til 170 grader (varmluft)

  • Smelt smør
  • Pisk æg og sukker sammen med håndmixer i en stor skål, indtil det er let og luftigt.
  • Tilsæt mel og kakaopulver og pisk indtil ingredienserne er godt blandet.
  • Hæld den smeltede smør i og pisk forsigtigt til det er blandet godt ind i massen.
  • Rør den hakkede chokolade i med en grydeske til den er jævnt fordelt.
  • Hæld massen i bageformen og bag 30-35 min. Kagen skal være sprød udenpå, men blød indeni (dvs, der må gerne hænge lidt dej ved, når du stikker i den.)
  • Kagen afkøles helt, før du lægger hindbær og frosting på.

 

Mens kagen køler af, kan du begynde på hindbærfyldet:

Læg husblas i blød i en skål med koldt vand. Opvarm hindbærrene og rør rundt til en ensartet masse. Når husblassen er opblødt, trykker du forsigtigt vandet ud, og lægger dem ned i hindbærmassen, hvor de smelter. Lad det simre lidt und omrøring og sæt derefter til afkøling i køleskabet.

Frosting:

Til frostingen er det en fordel, hvis du har en røremaskine med et fladjern. Ellers kan du piske med en håndmixer.

Pisk smør med flormelis og kakaopulver ved lav hastighed til det er sammenhængende og godt blandet. Tilsæt flødeosten ad en gang og pisk ca. 3-5 min. til massen bliver let og luftig. Pisk ikke for længe, da massen kan skille (jeg har aldrig oplevet det, men better safe than sorry).

Fordel klatter af hindbærmassen på den helt afkølede kage og smør den ud med en dejskraber. Fordel herefter forsigtigt frostingen oven på så det dækker hele kagen.

 

Pynt evt. med friske hindbær.

Opskriften på brownie er fra bogen ”The Hummingbird Bakery – Kagebog” af Tarek Malouf and The Hummingbird Bakers.

 

Billede følger…

Kalender-zen

Kalender-zen

De to ord i overskriften bliver ofte set som to modsatrettede poler. Hvordan kan man opnå zen og dyrke mindfulness, hvis man er styret af skemaer, to-do-lister, opgaver og møder?

Jeg har fundet svaret i Netto… mere om det senere.

Som underviser er man vant til at ens hverdag er lagt i skema. Det betyder at man altid ved hvor man skal være og hvad man skal (forestille) at lave. Derfor var det lidt en udfordring for mig, da jeg blev mellem jobs at holde struktur på min hverdag. Indtil jeg gjorde noget ved det, og skemalagde mine dage, hvilket gjorde at jeg i en periode fik ringet til virksomheder, skrevet ansøgninger OG kom afsted til træning/svømning 2-3 gange om ugen. Jeg farvelagde de forskellige aktiviteter i mit hjemmetegnede skema – mest for overskuelighedens skyld, men også fordi det bare lige så lidt mere festligt ud. Det blev i den, omend korte periode, en fast weekendbeskæftigelse at tegne et nyt skema og udfylde dagene med noget aktivitet og en kolonne yderst til højre med en huskeliste.

Nu kommer vi så til Netto.

For i Netto fandt jeg en kalender, hvor ugerne allerede var tegnet ind. Man skulle bare selv skrive datoerne ind. Og så var der endda indsat felter  til husketing, såsom fødselsdage, indkøb og to-do-liste. Men det bedste af det hele er, at det også er en malebog. Af den der nye, populære slags, med forskellige mønstre, hvor man skal koncentrere sig for at male inden for stregerne, samtidig med at man udfolder sin kreativitet. Så nu har jeg kalender-zen. Til bare 50 kr. I like – det passer lige til mit strukturkrævende kreative sind (og så røg der vist også lige en pose m&m’s med i kurven, men chokolade er vel også mindfulness??)

Så skal jeg bare lige i gang med det der træning igen, for det røg da lige på standby oven på flytning og nu praktikstart. Nu er vi dog ved at være så meget på plads, at man godt kunne tage en pause fra at pakke flyttekasser ud og så sætte sig i en romaskine igen. Hvis de da har sådan en i Lego-fitness… Det må jeg lige finde ud af.

Har du nogle gode fif til at holde struktur på en ustruktureret hverdag og samtidig få lidt mindfulness sat i kalenderen?

Flyttefif

Flyttefif

Kæresten og jeg er lige flyttet 100 km. Og manner det har været hårdt. Det kræver jo nærmest en doktorgrad i project management og flere års crossfittræning at klare sådan et projekt. Vi har haft et par stykker til at hjælpe med de tunge ting, men har ellers gjort alt selv. Og har måske sparet et par tusinde ved ikke at bruge flyttefirma. Så vi er enige om at hvis vi skal flytte igen, så bliver det altså med flyttemænd, for hold fast hvor har vi knoklet.

Selvom det har været hårdt, har det også været en lærerig proces og en kærkommen anledning til at få smidt gammelt ragelse ud. Man bliver lidt mindre sentimental omkring ting, når man står med dem i hånden og tænker at de skal pakkes, slæbes og finde en ny plads i det nye hjem.

Walter skulle også lige bruge et par dage til at finde på plads. Han er jo en gammel hund og de første par dage pjevsede han lidt når vi ikke lige var i stuen hos ham. Det er blevet bedre nu, tror han har fundet ud af at det er her vi bor nu. Der hjælper jo heller ikke at gulvet er glat, så han ikke rigtig kan rejse sig (hvilket resulterer i en del hundehår på tøjet og at man lugter af våd hund en del…). Glæder mig til vi får haven hegnet ind, så man ikke skal stå i py-bukser ude i haven kl. 5:30, mens Walter møffer rundt i mosset i haven.

Nå, men egentlig skulle denne post bare være et par små flyttefif, så de kommer her:

#1 HANDSKER

Guld værd når man skal slæbe møbler og løfte kasser. Købte et par m/ gummibelægning til 25 kr. i jem&fix, så en god investering til små penge

#2 VIGTIG-KASSEN

Lav en lille flyttekasse markeret ”VIGTIGT” med de vigtigste ting, som du skal bruge umiddelbart efter flytningen – bærbar, vigtige papirer, opladere mv. Vær sikker på at den er let tilgængelig hele tiden.

#3 OMFAVN KAOSSET

Lev med at din mad består af pizza/takeaway og rugbrødsmadder mens flytningen står på, at alting flyder, at du måske ikke lige kommer i bad hver dag og at kroppen værker mens øjnene er trætte – det går over igen.

Har du nogen gode flyttefif, du gerne vil dele?

Den dag Walter fandt en smutvej

Den dag Walter fandt en smutvej

Tæt ved hvor vi bor er der en stor græsmark. Walter elsker at gå tur der, for rigtig mange hundeluftere i området bruger den og rigtig mange lader hundene løbe uden snor, så de rigtig kan lege og bruge energi. Walter plejer at kaste sig ned i græsset når vi kommer derned og mosle lidt rundt, især når der lige er slået af til hø, for så kan han mosle rundt i høet. Der er trådt en sti hele vejen rundt om marken og langs kanten er der skov.

En dag hvor vi gik tur, løb han som sædvanlig uden snor. Nede i bunden af marken fandt Walter en sti mellem træerne, . Jeg forsøgte at lokke ham tilbage med en godbid, men han kiggede bare lumsk på mig, råbte ”NÆÆÆH”, og så vendte han sig og fortsatte ned ad stien, som var meget stejl. Og væk var han. Jeg måtte klatre ned mellem træerne så hurtigt jeg kunne for at få ham indfanget igen. For enden af bakken ligger stien rundt om søen. Jeg kigge til venstre. Og så til højre. Stien var tom. Ingen Walter… Pludselig ser jeg tre ænder svømme i raketfart 10 m ude i søen. Og hvem kom svømmende bagefter sine nye legekammerater?? Walters hoved… Det tog lidt tid at få ham lokket op ad vandet. Mest fordi han lige skulle overtales til at vende om og derefter svømme de godt 25-50 m hen til den lille strand hvor han kunne komme op…

Og så troede man lige at det var det… men ak

Bakken op til marken var for stejl til at bestige igen, så vi går op gennem skoven – valget står mellem en sandet grussti og en tør skovbund. Jeg troede den sidste løsning var den bedste. Det var det ikke. For sådan en blød skovbund indbyder jo til at man skal trille sig. I hvert fald hvis man er en hund. Og Walter er en hund med stort H. Jeg tog et billede af Walter og sendte det til min kæreste, og bad ham gøre bruseren klar.

Og da vi kom hjem skulle Walter i bad… men det er næsten en historie i sig selv…

The Signature of All Things

The Signature of All Things

Roman af Elizabeth Gilbert

Jeg er en fan af Elizabeth Gilbert. Som de fleste andre (tror jeg), startede jeg med Eat, Pray, Love. Hvor Eat, Pray Love var baseret på forfatterens egne oplevelser, er The Signature of All Things en roman i den skønlitterære genre. Gilbert viser dog, at hun har researchet sit emne på et nærmest akademisk niveau og det giver historien et troværdigt fundament. Hvor hendes “Committed” (på dansk “Gift”) i mine øjne lignede en, omend letlæselig, afhandling om emnet, med tilhørende referencer, er hendes grundige research i The Signature of All Things flettet ind i historien, så man ikke føler at man læser en afhandling, på trods af mange referencer til datidens botanikere og naturalister.

Bogen følger hovedpersonen Alma gennem et helt liv. Hun vokser op og tilbringer det meste af sit liv på et stort “estate”, som hendes far byggede for den formue han tjente på eksperimentel medicin og handel med planter. Faderens livshistorie kunne fylde en bog i sig selv, men er afkortet til et, langt, kapitel i starten af bogen. Alma er et menneske på godt og ondt – hverken en heltinde eller slyngel. I sine unge år virker hun nærmest som en robotagtig maskine, som lever og ånder for sine studier og som ikke kan rumme sin smukke, men følelseskolde adoptivsøster. Alma selv er høj, rødhåret og har arvet sin fars grove træk og er naturligvis jaloux på søsteren, men finder samtidig sit selvværd i, at hun er sin søster mentalt overlegen. Hendes personlighed gør, at man som læser, både har lyst til at sætte hende lidt på plads, men samtidig hepper på hende, for på et tidspunkt krakelerer den akademiske facade og hun viser sig, til sin egen overraskelse, at være et menneske med lyster og drifter, som fuldstændig lever op til Freuds personlighedsmodel. Og sætte hende på plads gør hendes mors kammerpige så eftertrykkeligt, at man, hvis man bare er en smule romantisk anlagt, kan mærke det ind i hjertet og helt ned i maven.

Almas store interesse er botanik, og da historien foregår fra 1800 og frem, får man en indsigt datidens fascination af naturen og de nyopdagelser man gjorde på den tid*, igen takket være Gilberts grundige research. Ligesom i Eat, Pray, Love, flirter Gilbert med det spirituelle, her personificeret i Almas store kærlighed Ambrose. Gilbert får beskrevet datidens konflikt mellem religion og natur på en måde, så trådene trækkes på kryds og tværs, og selvom historien måske ikke løser universets gåde, føler man alligevel, at forfatteren giver sin fortolkning af hvordan det hele hænger sammen, på en måde så man næsten får gåsehud. Almas opfattelse af tid, baseret på hendes studier af mos, giver stof til eftertanke og giver mig som læser en helt ny fascination af mos.

The Signature of All Things er kort sagt en fantastisk bog, som rummer så meget og som bliver i tankerne længe efter man er færdig med den. Den findes endnu ikke på dansk, men læs den på engelsk hvis du har mod på det og har mod på en bog med en anderledes dybde og en anderledes heltinde.

 

*se også min anbefaling af TV-serien Penny Dreadful

Penny Dreadful

Penny Dreadful

Penny Dreadful er en britisk horrorserie, instrueret af Sam Mendes (American Beauty, Skyfall, Spectre m.fl.). Jeg er normalt ikke til gyserfilm, men kan godt lide krimier, så gav serien en chance, også pga. de store navne som medvirker i den. Blev IKKE skuffet. Serien er en nærmest dekadent svælgen i all things horror, med mange af de karakterer som indgår i litteraturen for den tid (fx. Frankenstein, Dorian Gray, Van Helsing m.fl.), blod, lidt splatter, hekse, vampyrer, varulve og overnaturlige kræfter. Man bliver draget ind i mysterierne, der omgærder heltene i historien, som alle har skeletter i skabet de forsøger at skjule, og uhyggen kryber ind under huden på én. Elsker det!! Det er menneskets værste sider sat i et forstørrelsesglas og udstillet i flotte kostumer. Jeg har ikke læst mange af de gamle gotiske klassikere, der refereres til serien men kender da lidt til dem, og en søgning på Google kan give svar på en ting eller to 😉

Der er mange gode skuespilpræstationer – især Eva Green er fantastisk i rollen som den dæmonbesatte Vanessa Ives, der kæmper mod Djævelen,og samtidig er den perfekte engelske lady med stort L. Billie Piper synes jeg derimod er lidt et “miscast”

Nogle af karaktererne kan virke lidt malplacerede, men på deres egen måde er de med til at give historien lidt dybde og viser menneskets kontraster (fx Frankensteins monster, som på én gang er voldelig, men også en poetisk sjæl, der så gerne vil have kærlighed og høre til fællesskabet). Andre af de lidt malplacerede karakterer hjælper plottet på vej og bidrager også med lidt humor (fx. karakteren Ferdinand Lyles man-flirten med Josh Hartnetts Ethan Chandler fandt jeg hysterisk morsomt)

En anden lille sjov note er Dorian Grays fascination af orkideer og naturen i det hele taget(jf. min anmeldelse af “The Signature of All Things” om datidens fascination af naturen- Dorians naturstridige egenskaber virker igen som en kontrast til dette.

Har endnu kun set to sæsoner (pt. tilgængelig på Netflix), og er spændt på om de næste sæsoner kan bringe noget nyt.

Ser flere anmeldelser på imdb

Okseflødesauce

Okseflødesauce

Simpleste opskrift på lækker sauce/sovs, som du sagtens kan servere for dine gæster:

Du skal bruge

1 Fond du chef (knorr) oksesmag (kan også laves med kylling til retter med kylling)
3 dl piskefløde

Kom lidt vand i en kasserolle (bare en sjat så det lige dækker bunden). Opløs derefter fonden i vandet ved middelvarme. Tilsæt fløde, og kog op under omrøring.

 

Voila!!

Note: Den er lidt salt, så tilføj evt. lidt mere fløde eller vand

Rösti af squash/zucchini

Rösti af squash/zucchini

Eksperimenterede lidt i køkkenet i dag, og ville forsøge mig med at lave rösti af squash. Når man tænker på at jeg ikke googlede opskriften først, blev de faktisk ok – men der er plads til forbedringer, så kom endelig med dit bud.

Du skal bruge:

1-2 æg
1 spsk piskefløde
1 squash/zucchini
1 løg
ca. 1 spsk revet parmesan
salt/peber

evt. fiberhusk

Pisk æg og fløde sammen med en gaffel. Riv squash og løg (rivejern eller minihakker) og bland det i æggemassen sammen med parmesan. Krydr med salt og peber. Bliver massen for tynd, tilsæt 1-2 tsk fiberhusk og lad massen hvile ca. 10 min.

Steg på panden ved lav varme i kokosolie

 

Note: Jeg syntes de mangler lidt zing, så måske ville de gøre sig godt med lidt cayennepeber eller chili. Også: jeg lavede mine med to æg og et godt skvæt fløde og syntes massen derved blev lidt for tynd.

Spiste dem med hakkebøf og okseflødesauce

Connies hvidkålscomfort

Connies hvidkålscomfort

Når det begynder at regne og ruske udenfor, er der (næsten) ikke noget bedre end en tallerken comfort food, som kan fuldende hyggen en mørk aften. Comfort food behøver ikke tage lang tid at lave. Denne opskrift tager nok ca. et kvarter. Jeg har fået den af en tidligere kollega, som har været min sparringspartner omkring LCHF-kost. Den minder lidt om retten ”Ild i røret”, men er mere cremet i konsistensen.

Man selv variere med grøntsager (revet blomkål, broccolibuketter ell. lign.), krydderi, og peanutbutter. Fløde er dog en uundværlig ingrediens for at få en lækker cremet konsistens. Kan spises alene eller evt. sammen med kød, fx oksekødfars med tacokrydderi. Er der en rest, egner den sig glimrende til madpakken.

Du skal bruge:

Hvidkål (ca. ¼ hoved)
1 løg
1 ½ – 2 dl piskefløde
evt. 1-2 spsk flødeost
1-2 spsk usødet peanutbutter (fx “machandel”, som er øko, og fås i de fleste supermarkeder til en fair pris)
1-2 tsk karry
salt og peber
smør, oliven- eller kokosolie
evt. saltede peanuts

  1. Tænd for panden og tilsæt fedtstof. Brug en sautépande hvis du har en.
  2. Hak hvidkålen i strimler. Hak løget (groft eller fint efter behag)
  3. Brænd karry af i panden og tilsæt løg og hvidkål.
  4. Lad det svitse lidt, til karryen er indarbejdet og kålen bliver lidt blød.
  5. Tilsæt fløde og flødeost, fordel og lad det koge op
  6. Tilsæt peanutbutter og fordel i retten (nemmest når det er blevet varmet lidt op)
  7. Smag til med salt og peber (evt. en buillonterning ell. fond)
  8. Servér i en pastatallerken og drys med lidt grofthakkede peanuts.